Tortell de Reis !


Com han anat els Reis? Heu sigut tots i totes molt bons aquest any o us han portat carbó? Espero que us hagin portat moltes coses! ;)

El Nadal ja s’acaba i amb ell les postres típiques d’aquests dies. Per això avui us porto les últimes postres que he fet per aquestes festes. El magnífic i màgic Tortell de Reis! No n’havia fet mai i tot i que es tarda molt a fer, és un postra que m’ha fet molta il·lusió de preparar, perquè què en seria de la nit i del dia de Reis sense el Tortell?

Vaig cercar moltes receptes i al final em vaig decidir per fer aquesta de La receta de la felicidad. Pel que fa a l'amassat, a la forma del tortell tradicional i a la decoració final, també em va ajudar veure el vídeo i la recepta de Webosfritos, que està molt bé. 

Han quedat molt bons, però potser el que els ha fallat una mica és la consistència, ja que m’hagués agradat que quedessin una mica més esponjosos. Ja ser que el Tortell de Reis és força espès, però haguès preferit que fos una mica més tovet i flonjo. Potser els hagués tingut de deixar llevar una mica més d'estona. A veure a la propera com quedaran!

Aquí teniu la recepta.

INGREDIENTS (per fer un tortell gran, dos de mitjans, o com els tres que veieu a les fotografies)

Pel sucre glaç aromatitzat:

- 120 grams de sucre glaç
- La pell ratllada de mitja llimona
- La pell ratllada de mitja taronja

Per la massa mare:

- 70 grams de llet
- 10 grams de llevadura fresca de forner (o un sobre de la seca de forner)
- 1 culleradeta de sucre
- 130 grams de farina de força

Per la massa:

- 60 grams de llet
- 70 grams de mantega
- 2 ous mitjans
- 15 grams de llevadura de forner (o un sobre de la seca de forner)
- 30 grams d’aigua d’azahar (jo no n’hi vaig posar, perquè amb les pells dels cítrics n’hi ha prou per aromatitzar-los)
- 450 grams de farina de força
- Un pessic de sal

* Tingueu en compte que tots els ingredients han d’estar a temperatura ambient.

Per la nata muntada:

- 250 grams de nata líquida per muntar (ben freda)
- 2 cullerades de sucre glaç

Per la nata trufada:

- 250 grams de nata líquida per muntar (ben freda)
- 2 cullerades de sucre glaç
- 2 cullerades de cacau en pols
PREPARACIÓ

Primerament preparem el sucre aromatitzat, ratllant la pell de mitja taronja i de mitja llimona (ull amb no ratllar la part blanca de la taronja i la llimona!) i barrejant-les amb el sucre glaç. Hi ho reservem.

Ara anem per preparar la massa mare. Primer desfem amb els dits la llevadura dins la farina i després hi posem la resta d’ingredients i ho mesclem fins que la massa ja no se’ns enganxi i aconseguim formar una bola (no cal que sigui llisa i uniforma, simplement hem de fer una bola).

Ara omplim un bol amb aigua tèbia i hi posem la bola a dins i la deixem fins que augmenti la seva grandària i floti. Sol tardar des de 15 minuts fins a 1 hora. En el meu cas va tardar 45 minuts.

Tot seguit ja podem fer la massa del tortell. Desfem la llevadura dins la farina amb les mans i després fem un foradet al mig de la farina i hi posem la llet, els ous, els sucre aromatitzat que hem preparat, un pessic de sal i la massa mare i ho ben amassem (no cal saber-ne, només cal que aneu fent moviments de fóra cap endins i que l’aneu pressionant bé).

Aquesta part la podeu fer dins d’un bol o fer-ho directament sobre el marbre. Jo vaig començar fent-ho dins d’un bol gran i quan la massa va començar a no enganxar-se i a ser més consistent, vaig passar a fer-ho sobre el marbre. Si veieu que s’enganxa sobre el marbre hi podeu posar una mica d’oli, però en general no cal.

Calculeu més o menys amassar durant uns 5 minuts i passat aquest temps hi afegiu la mantega a poc a poc, mentre seguiu amassant. Ara calculeu uns 10 minuts més d’amassat, que serà aproximadament el que tardarà la massa a estar llisa i homogènia. Ja ho notareu.

Seguidament formem una bola i la deixem reposar dins d'un bol tapat amb paper film o amb un drap, fins que dobli el seu volum. Normalment tarda unes dos hores, però pot arribar a tardar fins a 4 hores. En el meu cas la vaig tenir reposant 3 hores.

Quan la massa hagi doblat el seu volum, l’amassem lleugerament per tal de desgasificar-la i després la dividim en porcions. Si voleu fer un únic tortell no cal que la dividiu. Si voleu fer dos tortells tradicionals, la dividiu en dos parts i amb els dits els hi feu un forat al mig i els aneu engrandint a partir d’anar donant voltes a la massa i després els poseu sobre una bandeja de forn folrada amb paper de forn i si teniu por de que quan creixin o que quan els enforneu es tanquin els forats, hi podeu posar algun element circular untat amb una mica d’oli al mig, de manera que garantiu que els forats quedin perfectes. I si voleu fer tres tortells com els que vaig fer jo i fer-los de la forma que tenen dos d’ells, el que heu de fer és boletes d’uns 60 grams cadascuna, que després posarem sobre una bandeja de forn, també folrada amb paper de forn i si voleu amb un element circular al mig, i posades una al costat de l’altra amb una mica de separació entre elles (1 dit com a màxim) i amb la quantitat de boles que vulgueu. Jo vaig fer un tortell amb 7 boles, un altre amb 5 boles i un tercer de tradicional.

Seguidament els hem de tornar a deixar reposar tapats amb un drap (aproximadament 2 hores), fins que doblin el seu volum.


Quan ja els falti poc, preescalfem el forn a 180º a dalt i a baix.

I quan ja estiguin llestos, batem un ou i els ben pintem (vigileu molt quan ho feu, perquè si sense voler punxeu la massa amb el pinzell, pot ser que el tortell no us quedi bé), després els hi posem les fruites confitades que volem per sobre, una mica de sucre humitejat (hi poseu unes quantes gotes d’aigua i ho barregeu perquè quedi una mica compactat) hi també les ametlles filetejades.

I per fi ja els podem posar al forn, durant aproximadament 20 minuts (si veieu que es queden massa torradets de sobre abans de que passin els 20 minuts, hi podeu posar paper de plata al damunt).

I llestos, ja només queda deixar-los refredar, tallar-los pel mig i posar-hi nata i nata trufada a dins!

Per fer la nata, el que hem de fer és posar la nata líquida dins d’un bol, muntar-la amb l’ajuda d’un batedor elèctric i quan gairebé estigui del tot muntada posar-hi dos cullerades de sucre glaç i acabar-la de muntar.

I per la nata trufada fem exactament el mateix, però a més de les dos cullerades de sucre glaç, hi posem dos cullerades de cacau en pols.

Finalment i amb l’ajuda d’una màniga pastissera, ja podrem decorar el tortell amb la nata i la nata trufada. I si voleu, també hi podeu posar una mica de sucre glaç pel damunt.

Per cert! No us oblideu d’amagar-hi el rei i la fava, que no hi poden faltar!

Proveu-lo, ja no en comprareu més!

Bon profit!

2 comentaris:

  1. pinta be ja el fare l'any que ve

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!!!

      Val la pena, perquè surt molt bo i és d'aquelles receptes que fa il·lusió de preparar! A més, els més petits de la casa poden ajudar en la decoració i els sol agradar molt i s'ho passen molt bé ;)

      Elimina

Espero que t'hagi agradat!

I si em vols deixar un comentari, fer-me qualsevol pregunta, suggerència... Endavant, no et tallis i digues la teva! M'agradarà molt llegir-ho i et respondré quan pugui ;)

Moltes gràcies i espero tornar-te a veure per aquí ben aviat!



Espero que te haya gustado!

Y si me quieres dejar un comentario, hacerme cualquier pregunta, sugerencia... Adelante, no te cortes! Me gustará mucho leerlo y te responderé cuando pueda :)

Muchas gracias y espero volver a verte por aquí muy pronto!